Keittiön työtaso oli kulunut käytössä jo liiankin paljon. Sitä ei oltu öljytty käyttöönoton jälkeen. Öljyäminen olisi pitänyt suorittaa aiemmin. Tässä kertomusta miten työ tehtiin Proff Woodcare -tuotteilla.

Työssä käytettiin pohjan puhdistuksessa Proff Puun Tehopesua. Vaikeita tahroja poistossa käytettiin käyttövalmista Tolua. Myös Proff Puun Tehopesu voimakkaamman seoksen turvin olisi ajanut saman asian. Lopuksi työtaso öljyttiin Proff Työtasoöljyllä.

Pinttyneet tahrat hiottiin pois vihreällä karhunkielellä puun syiden suuntaisesti. Karhunkieli poistaa pinttyneet epäpuhtaudet tehokkaasti mutta myös vie pinnan kiillon pois. Kohtiin, joissa käytetään pohjatyövaiheessa karhunkieltä, saattaa joutua levittämään ylimääräisen kerroksen öljyä. Tarpeen huomaa kyllä työn edetessä.

Valkoisella karhunkielellä voi työstää levitetyn öljyn puun pintaan. Sen avulla saadaan tasainen pinta ja öljy imeytyy puuhun hyvin. Kuvassa olevaa punaista hiomatyynyä ei tällä kertaa tarvittu lainkaan. Levitykseen käytettiin aluksi tavallista 50 mm leveätä maalipensseliä ja viimeistelyyn puuvillakangasta, tässä tapauksessa vanhaa lakanakangasta..  


Pohjatyöt

Työtason puhdistus on työn tärkein vaihe. Mitä puhtaampi öljyttävä pinta on, sitä paremmin öljy imeytyy puuhun ja sitä kauniimpi ja kestävämpi on lopputuloskin. Pesuaineen käytön jälkeen käsiteltävä pinta tulee pyyhkiä kostealla ja puhtaalla kankaalla. Pinnan on annettava kuivua rauhassa. Mitä enemmän käytetään vettä, sitä kauemmin pinnan tulee antaa kuivua. Jos et ole varma, onko pinta riittävän kuiva, tee öljyäminen vasta seuraavana päivänä. Tässä työssä puhdistukseen käytettiin vähän vettä ja vain nihkeää rättiä. Öljyäminen aloitettiin noin tunnin kuluttua puhdistuksesta.


Öljyn levittäminen

Öljyä voi levittää kankaalla, pensselillä tai muulla vastaavalla apuvälineellä. Levitetään ohut kerros ja varmistetaan, että öljyä tulee käsiteltävän pinnan jokaiseen kohtaan. Öljyn annetaan imeyty rauhassa esimerkiksi 10-15 minuuttia. Mikäli öljy imeytyy pintaan ja jättää kuivia kohtia, lisätään öljyä. Nyt käsitellyssä työtasossa oli jo kulumaa ja myös naarmuja ja etenkin naarmukohtiin öljyä lisättiin useita kertoja. Myös kuluneempiin kohtiin imeytyi enemmän öljyä. 

Öljy voidaan työstää levityksen jälkeen valkoisella karhunkielellä pintaan. Öljyn annetaan vaikuttaa ja imeytyä rauhassa. Lopuksi ylimääräinen öljy pyyhitään pois. Öljytyn pinnan annetaan kuivua rauhassa vaikkapa yön yli. Taso voidaan ottaa käyttöön noin vuorokauden kuluttua öljyämisestä. Nyt öljytty taso oli täysin kosketuskuiva jo aamulla, kun öljyäminen tehtiin illalla. Käyttöönotossa kannattaa käyttää omaa harkintaa.
Helppo työ ja onnistunut lopputulos

Kaiken kaikkiaan työtason öljyäminen oli helppo iltapuhde. Työn suorittamista oli siirretty turhan pitkään. Öljyä levitettäessä tuntui, ettei öljy voi kuivua pintaan ikinä, mutta kun imeytysajan jälkeen ylimääräinen öljy poistettiin kankaalla, kuivui pinta nopeasti. Nyt pinta tuntuu silkkisen pehmeältä ja se myös varmasti kestää tasolle kaatuvia nesteitäkin paremmin. Seuraavaa uudelleenöljyämistä ei pitkitetä turhaan. Tästä lähtien pinta on tarkoitus öljytä kerran vuodessa.


Muuta huomionarvoista

Työtaso oli paikoin jo jonkin verran naarmuuntunut. Näin jälkikäteen voi sanoa, että olisi ollut viisasta hioa pinta kevyesti ennen öljyämistä. Jos hiot omaa työtasoasi, hio puun syyn suuntaisesti. Vältä liian karkean hiomapaperin käyttöä. Kokeile eri karkeusasteita. On helpompi ottaa astetta karkeampi paperi mikäli paperin teho ei riitä, kuin yrittää hioa tasaiseksi liian karkean paperin käytöstä aiheutuneet syvät urat. Viimeistele esim. karkeudella P400 tai jopa karhunkielellä.


Työssä käytetyt Proff Woodcare tuotteet - tilaaminen

Työssä käytettyjä Proff Woodcare Työtasoöljyä sekä Puun Tehopesua saa verkkokaupastamme vaikka kotiovelle toimitettuna. Tervetuloa asiakkaaksemme toteamaan Proff Woodcare -tuotteiden laatu ja helppokäyttöisyys!